Kupiłam kaszankę i szykuję obiad z patelni. Dodaję do niej tylko 3 składniki

Dodano:
Kaszanka z patelni Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Jeśli lubicie kaszankę, podpowiem wam, jak prosto i szybko zamienić ją w pyszne danie. Można je podać na obiad lub wczesną kolację. Jest bardzo pożywne, a tajemnicą jego smaku są te 3 składniki.

Kaszanka dla jednych jest smakołykiem, drudzy nigdy nie wezmą jej do ust. Co by jednak nie mówić, temu specjałowi nie można odmówić smaku, ani pożywności. Ten rodzaj kiełbasy podrobowej popularny jest nie tylko w Polsce, ale też w Niemczech, Czechach, na Słowacji i Węgrzech. Można ją jeść na zimno, lecz wyjątkowo dobrze smakuje serwowana na ciepło. Zazwyczaj przyrządza się ją na grillu lub patelni, choć kaszankę można również gotować oraz piec.

Wartość odżywcza kaszanki

Kaszanka to bardzo pożywna wędlina podrobowa. A to dlatego, że zawiera składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak: podroby, tłuszcz i krew, a także kaszę, zwykle gryczaną albo jęczmienną, cebulę oraz przyprawy. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza, a także cynku i potasu oraz witamin z grupy B.

Niestety ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest też kaloryczna. 100 g kaszanki dostarcza ok. 250 kcal. Produkt ten ma w swoim składzie tłuszcze nasycone i cholesterol, które nie są zdrowe. Dlatego nie należy go spożywać zbyt często, a szczególnie powinny go ograniczać osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

Jak zrobić kaszankę z patelni?

Z kaszanki przeznaczonej do smażenia można zdjąć osłonkę, a także pokroić kaszankę na kawałki. Ja jednak wolę smażyć ją w całości, bo wtedy zyskuje chrupiącą skórkę.

Przepis: Kaszanka z patelni

Kaszanka smażona z cebulą, jabłkami i ziołami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kaszanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jabłka
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kaszanki i krojenie składnikówPatelnię lekko rozgrzej, wlej olej, połóż kaszanki i smaż je na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią i wytopi się z nich nieco tłuszczu. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub krążki. Jabłka umyj, wytrzyj, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki.
  2. Dodawanie cebuli i jabłkaDo obsmażonej kaszanki dodaj pokrojoną cebulę i jabłka oraz trochę tymianku. Smaż całość na niedużym ogniu, aż cebula zrobi się miękka, a jabłka zaczną się rozpadać. Danie oprósz solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli smażysz kaszankę na patelni teflonowej, możesz zrezygnować z użycia tłuszczu.

Najlepsze dodatki do kaszanki

Kaszanka jest dosyć tłusta, lecz pełna smaku. Dobrze komponuje się z dodatkami, które dodają jej lekkości. Można więc zestawić ją z jabłkami, cebulą czy kiszoną kapustą. Dobrze smakuje w połączniu z pieczonymi albo smażonymi ziemniakami, jednak można ją też podać z chlebem. Potrawy z kaszanki warto doprawić ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, majerankiem. Ułatwią one trawienie kaszanki, a także podniosą jej aromat.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...